Expo - Kleurboel

De Stad Hasselt en Uitgeverij Clavis organiseren tweejaarlijks de wedstrijd Key Colors, waar tientallen kinderboekillustratoren uit binnen- en buitenland de mooiste illustraties voor inzenden.

Het Stadsmus toont een selectie van de mooiste en fantasierijkste tekeningen van editie 2016. De expo is volledig op kindermaat gemaakt: met leeshoekjes, een kamishibai en natuurlijk een Juniorprijs, waarbij kinderen zelf mogen stemmen voor hun favoriete prent wordt een bezoek aan het museum een kleurrijke ervaring!

Van 17 september tot 6 november
Toegang gratis

 Plezier en verdriet. Oorlogsgedenkenissen tijdens de kermisfeesten van de jaren 1920

De Eerste Wereldoorlog liet diepe sporen na bij de Hasselaren. Er waren niet alleen veel gesneuvelden, gekwetsten, wezen en weduwen, ook de bevolking moest zichzelf langzaamaan terugvinden. Vier jaar Duitse bezetting, voedselproblemen, zorgen en ongerustheid waren niet in de kleren gekropen. Na de vrede bleven de oorlog en de gevolgen ervan het nieuws en het dagelijks leven beheersen. Het is dus niet verwonderlijk dat ook de kermisaffiche in de jaren 1920 erdoor beïnvloed werd. 

In de periode 1919-1926 zag het traditionele kermisprogramma er helemaal anders uit. Voor de oorlog was er een brede waaier aan activiteiten, georganiseerd door de verenigingen. Die moesten echter een nieuw elan vinden na WO I. Het programma werd kariger en bood jarenlang een mix van traditioneel kermisplezier, liefdadigheid en  herdenking van de slachtoffers. ‘Het absolute hoogtepunt was de inhuldiging van het Provinciaal oorlogsmonument tijdens de kermisfeesten van 1922’, vertelt stadsarchivaris Mieke Strauven. ‘Dat gebeurde in aanwezigheid van het vorstenpaar, 400 Limburgse verenigingen en een massa volk’.

Deze tentoonstelling gaat dieper in op de verwevenheid van vreugde en verdriet tijdens de kermisweken van de jaren 1920, aan de hand van foto’s, affiches, kranten, voorwerpen en archiefdocumenten.

Op zaterdag 10 september geeft stadsarchivaris Mieke Strauven een lezing over het onderwerp.

Van 3 tot 21 september 2016

Mirakel en Monstrans700 jaar bloedende hostie

Viversel (Heusden-Zolder), 1317. Een priester bezoekt een zieke, maar de gewijde hostie die hij meebracht wordt door omstaanders aangeraakt en begint te bloeden. Ervan overtuigd dat er zich een mirakel heeft voorgedaan, brengt de priester de hostie naar de Herkenrodeabdij. Onderweg doen zich nog mirakelen voor. De sacramentsdevotie die ontstaat, zal eeuwenlang gelovigen naar Herkenrode brengen.  

Vandaag wordt de ‘bloedende hostie’ bewaard in de Sint-Quintinuskathedraal; de monstrans wordt getoond in Het Stadsmus. In de expo naar aanleiding van de 700-jarige geschiedenis, plaatst het museum dit kunsthistorische topstuk in de kijker. De expo schetst de religieuze betekenis van het fenomeen en de sacramentsdevotie. Centraal staat de monstrans, die beschouwd wordt als de oudste monstrans ter wereld en door de Vlaamse overheid op de lijst van topstukken geplaatst werd. 

Van 20 mei tot en met 27 augustus 2017
Toegang: 5 euro