Persbericht
Soms kan je zelfs in het Belgisch Staatsblad goed nieuws lezen.
Zo staat er op pagina 82346 (!) van 25 oktober 2013 een besluit van Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege dat, na de beroemde monstrans van Herkenrode, een nieuw topstuk toevoegt aan het roerend erfgoed van Hasselt.
Sinds 2003 bestaat een decreet “houdende de bescherming van het roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang in Vlaanderen”. Het gaat om cultuurgoederen die omwille van hun bijzondere betekenis niet mogen verloren gaan en dus speciale bescherming verdienen. Een voorwerp dat op de topstukkenlijst staat, mag niet buiten Vlaanderen gebracht worden zonder toestemming van de minister.
Na advies van een panel van deskundige taalhistorici staat nu ook het “Register Coemans” uit 1611 op de lijst van Vlaamse topstukken.
In dit handschrift, eigendom van de rederijkerskamer De Roode Roos, staan de teksten van 14 toneelstukken die de Hasseltse rederijkers opvoerden tussen 1565 en 1670, in totaal meer dan 18.000 versregels.
Volgens het besluit van de minister gaat het om “…één van de rijkste verzamelhandschriften met dramatische literatuur uit de rederijkerstijd” en geeft het “…een volledig beeld van het repertorium van een rederijkerskamer in een langere periode, wat bijzonder zeldzaam is. Bovendien is de Hasseltse bundel de belangrijkste bron voor het volkstalig Bijbels toneel in de Zuidelijke Nederlanden in de vroegmoderne tijd.” Het register heeft volgens de specialisten die het onderzochten ook “…een cultuurhistorische ijkwaarde en is van belang voor ons collectief geheugen.”
Het register wordt sinds 1991 bewaard in Het Stadsmus en zal er worden tentoon gesteld.