Error showing flash-object.
NL |  FR |  DE |  EN

Vlaamse Gemeenschap erkent Monstrans van Herkenrode als topstuk

De monstrans van Herkenrode, het topstuk uit onze collectie, promoveert tot topstuk van de Vlaamse Gemeenschap. Dat betekent dat deze uit 1286 daterende monstrans erkend wordt als een zeldzaam en onmisbaar cultuurgoed.

Voorlopig onderzoek heeft tot nu toe nog geen monstrans gevonden die ouder zou zijn dan deze van Herkenrode. De ouderdom van de Limburgse torenmonstrans, besteld door priorin Aleidis van Diest bij een Parijse edelsmid, is gekend omdat er een lelie als merk op staat. Deze lelie werd in 1275 als keurmerk verplicht door de Franse koning Filips III. De verguld zilveren monstrans uit Het Stadsmus is het vroegste voorbeeld van edelsmeedwerk waarop deze lelie staat.

De naam monstrans stamt van het Latijnse monstrare dat ‘tonen’ betekent. Voor de Hasselaar en Limburger is deze monstrans vooral bekend dankzij de bloedende hostie of het heilig sacrament van mirakel van Herkenrode. In 1317 werd in Viversel door aanraking een hostie ontwijd waardoor die begon te bloeden. Voor de middeleeuwer was dit een bewijs van de levende Christus. Herkenrode groeide uit tot een belangrijk bedevaartsoord waarbij de bloedende hostie, tot het einde van de 17de eeuw, werd ‘getoond’ in de als topstuk erkende monstrans.

Door de verering van de bloedende hostie, die in deze monstrans bewaard en getoond werd sinds 1317, is dit topstuk van belang voor het collectief geheugen. Vanaf vandaag niet alleen van Limburgers, maar van heel Vlaanderen.

Het stadsbestuur, het museum en de eigenaar, de kerkfabriek van Sint-Quintinus, zijn bijzonder trots om deze monstrans in de collectie te hebben. Het bewijst dat we in Hasselt heel wat pareltjes hebben die verwijzen naar ons verleden. Wij blijven vooral inspanningen doen om alle Hasselaren bewust te maken van het erfgoed in onze stad dat een rijke geschiedenis vertelt.

De monstrans staat opgesteld in de vaste presentatie van Het Stadsmus in de zaal ‘Hasselt gelooft’.