Error showing flash-object.
NL |  FR |  DE |  EN

Het geheim van de troubadour 

Het geheim van de troubadour
Het geheim van de troubadour
Het geheim van de troubadour

Het geheim van de troubadour, dat is wat de leerlingen van de tweede graad moeten ontsluieren. In Het Stadsmus werd een perkamentrol gevonden die in de middeleeuwen geschreven werd door een troubadour. Uit de inhoud van het perkament blijkt dat er in Het Stadsmus een geheim verborgen ligt. De spelers worden door de troubadour uitgedaagd om dat geheim te ontdekken.

Maar voor het zo ver is moeten ze bewijzen dat ze het waard zijn om dat geheim te dragen. Daarvoor krijgt de klas in elke museumruimte opdrachten voorgeschoteld. In elke ruimte zoeken ze een perkament van de troubadour. In elk perkament geeft de troubadour meer informatie over zijn geheim prijs, en daagt hij de spelers uit om te tonen wat ze waard zijn.

In 'Hasselt groeit' tonen de spelers hoe goed ze Hasselt kennen, in 'Hasselt gelooft' proberen ze een echte processie te vormen, in 'Hasselt feest' ontdekken ze de feesten van Hasselt. Iedere opdracht brengt hen dichter bij het geheim dat in het museum verborgen ligt... Lukt het jouw klas om dit geheim te ontrafelen?

Doel
De spelers maken op een actieve en speelse manier kennis met de museumruimtes 'Hasselt groeit', 'Hasselt gelooft' en 'Hasselt feest' en ontdekken zo wat meer over de geschiedenis van Hasselt en hoe mensen vroeger leefden.

Doelgroep
Leerlingen van 8 tot 10 jaar (2de graad basisonderwijs). 

Aantal spelers
Minimum 6 - maximum 28 spelers

Spelbegeleiders
Het spel wordt begeleid door een gids, met hulp van de begeleidende leerkracht. 

Duur
Het spel duurt 2 uur, speluitleg en nabespreking inbegrepen. 

Prijs
2,50 euro per leerling + 60 euro voor de spelbegeleider. De spelbegeleider is gratis voor Hasseltse scholen. 

Info & boekingen
Het Stadsmus, tel. 011 23 98 90 of mail naar hetstadsmus@hasselt.be.


Tip! Combineer dit met... 

Kom je met je klas een dag naar Hasselt? Dan kan je kiezen voor een dagvullend programma!

Combipakket Hasseltse verhalen
Thema: middeleeuwse troubadours, verhalen, geschiedenis van Hasselt

Hasselt zit vol verhalen. In Het Stadsmus vertelt een middeleeuwse troubadour je zijn geheim. Daarna maak je in de stad kennis met modernere verhalen over Hasselt met de luisterroute ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, geschreven door Ed Franck en Kolet Janssen en verteld door Warre Borgmans en Ianka Fleerackers.
Tot slot kan je in de klas kennismaken met een echte troubadour, Hendrik van Veldeke, aan de hand van een uitgebreide lesbrief.

Combipakket middeleeuwse troubadours en monniken
Thema: middeleeuwen, troubadours, hoe wordt een boek gemaakt, miniaturen

De middeleeuwen waren een tijd van vrome monniken en zingende troubadours. Wil je wat meer over hen te weten komen? In Het Stadsmus maak je kennis met een troubadour en zijn geheim. In het Literair museum zie je daarna hoe een boek gemaakt wordt en leer je, net zoals een monnik, een miniatuur maken.
Als je daarna in de klas nog meer wil leren over troubadours, monniken en de middeleeuwen, dan kan dat aan de hand van de lesbrief ‘Wie ben jij, Hendrik van Veldeke’.


Reserveer het gedeelte van het Literair Museum via 011 22 26 24 of literairmuseum@skynet.be.
De lesbrief ‘Wie ben jij, Hendrik van Veldeke?’ kost 2,5 euro en kan besteld worden via de Erfgoedcel Hasselt of kan gratis gedownload worden via www.erfgoedcelhasselt.be.