Error showing flash-object.
NL |  FR |  DE |  EN

Gezinsparcours - Dokter Bamps verzamelt

Meer dan honderd jaar geleden stierf de Hasseltse dokter Bamps. Hij had zijn hele leven lang spullen verzameld uit Hasselt en Limburg. De gekste dingen: oude munten, sjieke juwelen, opgezette vogels en griezelige insecten. En achter al die spullen zat een verhaal...

Wil jij, met een loep in de hand, de geheimen achter de spullen ontdekken? Neem je ouders mee op sleeptouw voor een spannende tocht: graaf objecten op, ontcijfer oude teksten en bekijk de voorwerpen van héél dichtbij.

 

Gratis gezinsparcours in de expo 'Dokter Bamps verzamelt. Reconstructie van een 19de-eeuws Hasseltse topcollectie'.
 

Van 6 februari tot en met 1 mei 2016.

Luisterroute op mp3 - Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet...

Beleef Hasselt tijdens een grappige, spannende en soms zelfs een beetje griezelige wandeling!

Ed Franck en Kolet Janssen behoren tot het kruim van de Vlaamse jeugdauteurs en ze hebben een band met Hasselt. Ze gingen enthousiast in op de vraag van Het Stadsmus, het Literair Museum en de erfgoedcel van Hasselt om verhalen te schrijven voor de mp3-luisterroute 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' voor kinderen doorheen Hasselt. Acteurs Warre Borgmans en Ianka Fleerackersbrachten de verhalen met hun stemmen tot leven.


Een geheimzinnige stem neemt gezinnen met kinderen mee op een tocht langs de mooiste plekjes van Hasselt. Hij vertelt grappige, spannende en griezelige verhalen op kindermaat die je op een andere manier naar de stad laten kijken. Zo zie je dingen die andere mensen niet zien. Onderweg lossen de kinderen ook enkele opdrachten op.

Als de Langeman met zijn voeten op de keukenvloer staat, zitten zijn hoofd en zijn armen al dwars door het plafond in mijn kamer. Dan kan hij me met zijn lange armen kietelen als ik in bed lig…’ – Kolet Janssen.

Sst… spits je oren… Misschien hoor je haar stem nog fluisteren…’ – Ed Franck.


Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.
€ 2 p.p. (incl. huur mp3-speler, routeplan en verrassing). 
Start en einde van de route: Het Stadsmus.

Heb je een eigen mp3-speler en wil je zelf op pad? Hier vind je de downloads:

- luisterroute (rechtermuisknop: kies 'Koppeling opslaan als' of 'Doel opslaan als')
- antwoordformulier met routeplan


Wil je de luisterroute met de klas doen? Klik dan hier.

Op stap met het gezin - leuke zoektochten in Het Stadsmus

Zoek je een leuke gezinsactiviteit? Wij hebben er voor elke leeftijd! 

Op zoek naar de Langeman (4 - 9 jaar)

De Langeman woont al lang in Het Stadsmus. Hij verveelt zich een beetje en daarom heeft hij een spelletje bedacht. Hij heeft zich ergens in het museum verstopt en jij moet hem zoeken. Om hem te kunnen vinden, moet je natuurlijk eerst ontdekken hoe die Langeman eruit ziet. Dat kom je te weten door naar verhalen over hem te luisteren. Daarna speur je naar de bijhorende objecten in het museum. En als je heel goed zoekt, vind je ook de Langeman! En wie weet krijg je dan wel een verrassing van hem...

Het geheim van de Troubadour (6 - 12 jaar)

In een ver verleden had een troubadour een groot geheim. Niemand heeft het ooit ontdekt. Tot nu! Want tussen de oude objecten in het museum vonden we een perkament dat ons de weg naar dit geheim wijst. Maar let op: de troubadour verklapt je zijn geheim niet zomaar. Daarvoor moet je enkele opdrachten uitvoeren. Ben jij dapper en slim genoeg om de uitdaging aan te gaan?

 

Beide zoektochten kosten € 1 per persoon. Inschrijven is niet nodig.

Mussenkussen - kinderparcours doorheen het museum

'Wat leuk!'
'Zeer originele opdrachten, we komen dit nog eens doen!'
'Zo'n toffe rugzak zou ikzelf ook wel willen.'
 
Dit schreven kinderen in het gastenboek van Het Stadsmus over het Mussenkussen.
 
 
Met het Mussenkussen gaan kinderen gaan - samen met hun (groot)ouders - op stap met de stadsmus. Hij woont al jaren in de stad en kent als geen ander het verhaal van Hasselt en zijn inwoners. Hij vertelt hen via de luistergids hoe ze een echte stadsmus kunnen worden en leert hen de verhalen van de stad kennen. Speelse straatnaamborden en wegmarkeringen op de vloer wijzen hen de weg.
 
 
Het gezin vertrekt op pad met een ‘mussenkussen' op de rug. Dit kussen is geen gewoon kussen: het is niet alleen een kussen om op te zitten tijdens het oplossen van opdrachten of het luisteren naar verhalen, maar in het kussen zit allerlei leuk spelmateriaal dat de kinderen nodig hebben om de opdrachten te kunnen uitvoeren.
 
 Kris vande Sande
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Het Mussenkussen (inclusief luistergids) kost 2 euro